øhm pyhh.... altså i meget (!) forenklet form:
Inde i cellekernerne i alle celler i kroppen, der ligger nogle dimser, man kalder kromosomerne. Forskellige arter har forskelligt antal kromosomer.
Kromosomerne består at DNA (og noget protein, men skidt med det lige nu).
Pattedyr hører til de organismer, der er "diploide" - dvs vi har to sæt kromosomer. Vi får det ene sæt fra vores far, og det andet sæt fra vores mor.
(vores kønsceller - hhv sæd og ægcellerne er anderledes end alle andre celler i kroppen - for de indeholder kun et sæt kromosomer - så man får et sæt med ægget og et sæt med sædcellen, når disse smelter sammen til den lille ny.)
DNA er lange, lange strenge, som snor sig sammen to og to om hinanden. Hver af de to DNAstrenge består af en "rygrad" og på den rygrad sidder nogle basegrupper, der "passer sammen" to og to - så den base, der forkortes C på den ene streng binder sig til basen G på den anden streng. Ligeledes passer "A" til "T" Der findes kun disse fire baser i DNA. Den rækkefølge de sidder i udgør "livets kode". Meget poetisk, ikke?
Den rækkefølge de fire baser kommer i, bliver "oversat" via nogle trin til proteiner. Det er et elegant men lidt forvirrende system, hvor en given kombination af tre baser viser hvilken aminosyre, der skal indgå hvor i proteinet, der er ribosomer, mRNA og mange andre spændende aktører involveret, men det springer vi lige over her. Det kan I selv læse om, man kan jo starte her
http://da.wikipedia.org/wiki/DNA.
"Gener" bruges i daglig tale på lidt forvirrende vis, men for det meste, mener man en kombination af basepar som koder for en given egenskab.
Locus (i flertal loci) betyder STED og bruges når man snakker om hvor på kromosomet et givet gen sidder.
Et gen findes ofte i flere varianter. Disse kaldes alleler. Du får altså en allel fra din mor og en fra din far af hvert gen.
Så hvert individ har to alleler af ethvert gen (næsten, der er noget med kønskromosomerne, men den må I også selv læse om)
I visse tilfælde er den ene allel DOMINANT i forhold til den anden (som så kaldes den RESESSIVE) Det betyder at hvis man har både allel D og d så er det D, der slår i gennem. Det er en konvention at man skriver den dominante variant med stort og den ressesive med lille.
I en population kan der være mange flere end to alleler.
Et tænkt eksempel:
En flyveøret hoppehamster har et farvegen, der findes i tre alleler
B, b og b'
B er dominant overfor de to andre, og b er dominant overfor b'
Hvis B koder for sort farve, b for brun og b' for lysebrun, hvad sker der så?
(forsættes)