Side 1 af 1

hvad kan man gøre - forhold i dyrehandlere

: 2. dec 2013 14:52
af taysha
Mange er i tvivl om, hvad man egentlig kan gøre, hvis man ser dyr blive holdt på en måde, som man ikke synes er ok - f.eks. i en dyrehandler.
Så her er en lille meget kort oversigt over, hvordan man kan "gøre noget"
Og hvad der så sker bagefter…

Man kan selvfølgelig selv tage en snak med dyrehandleren eller personalet, men det er ikke alle, der har lyst til at tage en sådan konflikt, eller måske er det man ser så slemt, at man mener, der skal mere til.

Fakta:
Erhvervsmæssige dyrehandlere skal have tilladelse fra Fødevarestyrelsen (tidligere politiet). Spørg evt. efter tilladelsen inden du handler der.
Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger fører kontrol med dyrehandlere, men embedsdyrlægerne kan ikke føre kontrol med stedet, hvis dyrehandleren ikke er registeret. Man må med andre ord ikke åbne en dyrehandel uden at have ansøgt om tilladelse – og fået den.

For at overholde reglerne skal dyrehandlere have en almindelig praktiserende dyrlæge på besøg fire gange årligt. Som kunde kan du spørge om, hvilken dyrlæge, der fører tilsyn med butikken. Nogen forretninger hænger dyrlægens rapport op.
Desuden kommer embedsdyrlægerne fra Fødevarestyrelsen som nævnt på tilsyn - hvor tit den enkelte forretning får tilsyn er lidt forskelligt, det afhænger af forholdene. Der er ikke noget krav i bekendtgørelsen om hvor ofte det skal ske – der står ”lejlighedsvis”. Disse besøg er uanmeldte. Men igen - en (bevidst) ulovlig dyrehandel, der ikke har søgt om tilladelse, kan myndighederne ikke vide findes - medmindre nogen fortæller det...

Har du set en egentlig overtrædelse af dyreværnsloven, så kontakt politiet (eller Fødevarestyrelsen) og fortæl, evt. med billeder.
Man kan vælge at være anonym. Så skal man bare starte med at sige, at det er man, og ikke give sit navn. Det duer ikke at sige "jeg hedder (*Navn*) og vil gerne være anonym".
Anonyme anmeldelse bliver også taget alvorligt. Og ja, der sker noget. Men regn ikke med, at forretningen bliver lukket dagen efter. Så dramatisk er virkeligheden ikke.
Alt efter hvad du har set, sker der typisk det, at politiet, en embedsdyrlæge eller (mest almindeligt) begge dele kommer ud og kigger i forretningen.
Hvornår dette sker, afhænger også af, hvad du har set: embedsdyrlægen vurderer om det er akut (samme dag) eller blot inden for nær fremtid - det er ligesom, hvis man ringer til dyrlægen med et sygt dyr og får en tid, så vurderer dyrlægen også, om du skal komme med det samme eller hvad.

Hvis der er forhold, der ikke er i orden får forretningsejeren at vide, hvad der skal ændres. Det kan f.eks. være krav om, at han omgående tilkalder dyrlæge til evt syge dyr... Dette vil der blive fulgt op på, om han nu også gør... Der ud over kan forretningsejeren blive straffet jf dyreværnsloven hhv bkg om dyrehandlere. Det kan f.eks. være ved bødestraf.

Der kan også ske det, at de forhold, du har set, f.eks. er lavet om (der er f.eks. gjort rent eller syge dyr er fjernet) når politi og embedsdyrlæge kommer - og da myndighedernes medarbejdere er nødt til at gå ud fra, hvad de kan se med egne øjne og kan dokumentere i tilsynsøjeblikket, vil der så typisk ikke ske mere (så skal de billeder anmelder tog i hvert fald være af meget høj kvalitet og med al sikkerhed kunne bevises at stamme fra det anmeldte sted). Det kan føles frustrerende for anmelderen, men sådan er det. Hvis man bliver anmeldt for at have røvet en bank, bliver man også kun straffet, hvis det kan bevises...

Det var meget kort, men måske alligevel til lidt hjælp?

Re: hvad kan man gøre - forhold i dyrehandlere

: 2. dec 2013 17:31
af Luna
Super spændende indlæg!

Re: hvad kan man gøre - forhold i dyrehandlere

: 3. dec 2013 10:08
af Fyrsting
Meget informativt :goodpost:

Re: hvad kan man gøre - forhold i dyrehandlere

: 3. dec 2013 21:05
af mosegaardmortensen89
Tak for de gode informationer :goodpost: