Information om HaPV
Nu hvor sygdommen igen dukker op i udbrud, har jeg undersøgt sagen nærmere og talt med forskellige personer med viden om sygdommen.
Kort fortalt ser det ud til, at det der fra starten var en frygtet dræber for enhver bestand af guldhamstere, nu kun svarer til en slags "forkølelse". Forstået på den måde, at langt de fleste guldhamstere allerede har været i kontakt med virusen og er blevet immune overfor den.
For at give nogle eksempler: Tidligere var én syg hamster i en besætning ofte ensbetydende med at indenfor kort tid var de fleste dyr døde. I dag kan man sagtens have ét sygt dyr i en besætning uden at andre viser tegn på sygdommen. Og dyr med tydelige vorter kan leve et normalt og langt liv. De er selvfølgelige ikke så kønne at se på, men helbredsmæssigt ser de ud til at have det fint.
Og mens man tidligere sagde at inficerede hunner ikke kunne blive drægtige eller ikke kunne opfostre unger, så ser vi i dag at hunner med vorter godt kan få kuld og opfostre dem helt normalt.
Med andre ord, bestanden har med tiden vænnet sig til denne virus.
Men hvorfor ser vi så stadig dyr få vorter og vise symptomer?
Det kan der være flere grunde til. Dels kan det være at disse dyr på forhånd har et lavt immunforsvar og derfor ikke er helt så immune som normale dyr. Og dels vil der stadig være enkelte populationer, der ikke har været i kontakt med virussen før. Det kan typisk være fra avlere, der har kørt med rimeligt lukkede kolonier gennem mange år og derfor ikke har fået nye dyr udefra. Det vil især være sådanne populationer, der stadig rammes hårdest af sygdommen når de bliver udsat for den.
Så fremover skal vi nok vænne os til at der fra tid til anden vil dukke sådanne hamstere op med vorter, men at vi ikke behøver at gå i panik af den grund. De vil komme ligegyldigt hvor mange karantæner vi indfører, ligegyldigt hvor omhyggelige vi er med rengøring og desinficering og hvor forsigtige vi er med at tage nye dyr ind.
Når jeg har spurgt disse personer hvordan vi skal gøre med karantæne, lyder svaret at karantæner er spild af tid og at de er nytteløse. Og ud fra det ovennævnte giver det jo også mening. Faktisk vil en karantæne jo netop holde dyr adskilt og lave nye små bestande, der ikke kommer i kontakt med sygdommen og derfor ikke udvikler immunitet overfor den. Man kan vel bedst sammenligne det med de børnesygdomme, vi helst skal have som børn og så er det overstået og vi er immune overfor dem fremover.
Og ligeledes adspurgt hvad vi gør med udstillingerne, så er svaret i tråd med resten: Hold dem som normalt. Coli-bakterier er i dag en langt større trussel end HaPV.
Så for at opsummere:
1) Der vil ikke længere blive indført karantæne herhjemme når vi ser dyr med HaPV.
2) Vi vil fremover fortsætte med at holde udstillinger og træf som planlagt, også selv om der har været tilfælde af HaPV i tiden op til. Dog vil dyr med tegn på HaPV blive afvist på udstillinger.