Grønnebæks opdræt af guldhamstere karantænen ophævet

Alle spørgsmål omkring helbred og sygdomme ved hamstere er placeret her.
Jeanne
Indlæg: 1747
Tilmeldt: 12. jan 2007 22:26

Indlæg af Jeanne » 23. mar 2010 19:32

Rubin skrev:Jeg ved ikke med jer andre, men for mig er det så stor en lettelse at jeg slipper for at dræbe 17 dyr, at jeg vil tage mig en sejersdans ud og kysse dem alle af glæde :D
Jeg har det desværre omvendt, Loan - jeg har ikke lyst til at fortsætte min avl med risiko for, at jeg pludselig står med en flok dyr, der har HaPV, så det bliver desværre et farvel til hamsteravl herfra  :(
Mange hilsner fra Jeanne.

Loan
Indlæg: 802
Tilmeldt: 22. jul 2006 23:37

Indlæg af Loan » 23. mar 2010 23:42

Jeanne skrev:
Rubin skrev:Jeg ved ikke med jer andre, men for mig er det så stor en lettelse at jeg slipper for at dræbe 17 dyr, at jeg vil tage mig en sejersdans ud og kysse dem alle af glæde :D
Jeg har det desværre omvendt, Loan - jeg har ikke lyst til at fortsætte min avl med risiko for, at jeg pludselig står med en flok dyr, der har HaPV, så det bliver desværre et farvel til hamsteravl herfra  :(
Jeg kan godt følge dig Jeanne, det ikke nogen sjov sygdom at have med at gøre. Men du vil ikke bare fortsætte med Dværgene?
Hilsen
Loan Vejby

Jeanne
Indlæg: 1747
Tilmeldt: 12. jan 2007 22:26

Indlæg af Jeanne » 24. mar 2010 00:09

Nej, det er helt klart guld´erne der har stjålet mit hjerte. Jeg har lige været igennem den samme lange karantæneperiode som dig, og glædede mig til at starte op igen (får allerede kuld på fredag), men jeg kan ikke leve med risikoen for lige pludselig at stå med ét eller flere syge dyr - og personligt er jeg bange for, HaPV bliver lige så almindeligt her som i f.eks Sverige, når der ikke længere er nogen restriktioner for sygdommen  :(  Jeg holder meget af hver enkelt dyr, og jeg vil gå i en evig angst for, at det blir´ ét (eller flere) af mine dyr, der bliver ramt  :(
Mange hilsner fra Jeanne.

Loan
Indlæg: 802
Tilmeldt: 22. jul 2006 23:37

Indlæg af Loan » 24. mar 2010 00:17

Hm det kan jeg godt følge dig i, er selv en smule bekymret omkring sygdommen, men hvis den er så almindelig i Sverige, forstår jeg ikke vi indvilliger til det samme.
Hilsen
Loan Vejby

Jeanne
Indlæg: 1747
Tilmeldt: 12. jan 2007 22:26

Indlæg af Jeanne » 24. mar 2010 00:51

Desværre ved vi jo ikke ret meget om sygdommen - og det er her, jeg er bekymret. Ifølge de nye oplysninger, Kenneth skrev om, vil mange dyr allerede have stiftet bekendtskab med virussen, og være immun overfor den - men jeg (og det er en personlig holdning) frygter, at vi "giver sygdommen frit løb" ved ikke at holde de ramte besætninger i karantæne. Selvom dyrene ikke dør af sygdommen, synes jeg stadig, det er en sygdom, vi skal gøre, hvad vi kan, for at holde nede (holde karantæne i ramte besætninger). Selvom dyrene ikke dør af det, ser det jo ikke ligefrem rart ud, og vi ved jo reelt ikke, om de har gener af det.
Mange hilsner fra Jeanne.

Loan
Indlæg: 802
Tilmeldt: 22. jul 2006 23:37

Indlæg af Loan » 24. mar 2010 01:06

Jeg tænker bare lidt, vorter i ansigtet, lymfeknuder, hvordan kan det ikke være ubehageligt? Men det bliver vel op til tiden at vise om det er den rette beslutning eller ej. Jeg tænker os bare lidt, hvad skal man sige til købere? Der er en chance for at indenfor de næste 8 måneder vil der vise sig HaPV på ungerne måske? Ikke ligefrem noget der sælger, men har det heller ikke godt med at skulle tie om det.
Hilsen
Loan Vejby

kwo
Indlæg: 4519
Tilmeldt: 20. apr 2004 13:32

Indlæg af kwo » 24. mar 2010 02:30

Jeg forstår godt bekymringen og frygten hos folk overfor dette, og tro mig, da jeg fandt den hamster med HaPV sidste år, havde jeg det bestemt ikke alt for godt heller. Men meget godt i tråd med det jeg har skrevet, så blev det ikke nogen katastrofe, idet der ikke er dukket flere dyr op i min besætning (eller hos folk der har købt fra mig). Og den ene hamster med vorter var en hårløs hamster, som jo har et lavere immunforsvar end normale hamstere.

Da de fleste desuden har købt mindst én hamster fra dyrehandlere (eller købt dyr fra andre avlere, der har købt fra dyrehandlere), så er det endnu et "bevis" på at vi næsten med garanti allerede har virussen i de fleste dyr herhjemme. Eller rettere antistoffer mod virussen. Jana fortæller i hvert fald at grossister i Tjekkiet eksporterer hamstere i stor stil, også dyr med HaPV i form af vorter.

Jeg fandt denne artikel på internettet, som også fortæller hvordan virussen bliver mindre virulent med tiden:
http://purplekatkritters.tripod.com/syrian/hapv.html
Det eneste der her adskiller sig fra hvad jeg tidligere har skrevet, er at i artiklen nævner de stadig den anbefaling at man afliver alle dyr. Men de personer jeg har talt med fraråder dette kraftigt. Det blev gjort i stor stil i England, men her bagefter indrømmer de at det var en fejl. Og jeg hæfter mig ved en anden ting i artiklen, nemlig at de siger at der efter en grundig rengøring og efterfølgende pause på flere måneder, kan komme tilbagefald i en ny bestand. Spørgsmålet er om ikke det er langt mere sandsynligt at de nye dyr også har virussen og der tilfældigvis er et af disse nye dyr der får vorter? Vi ved fra flere andre slags virus at de generelt kun lever i op til 2 timer udenfor deres vært, nogle dog op til et døgn. Men mange måneder efter er stort set umuligt.

Endelig vil jeg sige at det ikke er helt rigtigt at det er almindeligt i Sverige. De havde et problem med den for små 10 år siden (2001), efter en import fra USA. Samtidig fik USA en del syge dyr efter en import den anden vej, og begge lande beskyldte hinanden for at være smittekilden. Mere sandsynligt er det at begge lande allerede havde smitten, men at den måske havde udviklet sig i lidt forskellig retning, og derfor kom der nogle udbrud begge steder efter de stiftede bekendtskab med en ny form. Lidt ligesom influenza-virus ændrer sig. Siden det første "udbrud" har der kun været et par tilfælde i 2005. Sidste år kom der et rygte om en smittet hamster, men det blev aldrig bekræftet. Så efter to mindre "epidemier" kan man vel ikke kalde det almindeligt. Vi har jo allerede set det tre gange herhjemme (c 2006, sidste år og nu), og denne gang ser vi det umiddelbart efter mange herhjemme har været i karantæne og vi har haft aflyst alle udstillinger og træf.
Kenneth Worm

darkangel87
Indlæg: 4103
Tilmeldt: 19. jun 2008 12:22

Indlæg af darkangel87 » 24. mar 2010 08:51

jeg kan kun snakke om hos mig selv
og mine er et enkelt hold drenge der har haft gået sammen da de er blevet smittet, de har højest sandsynligt haft nogle små slåskampe jeg ikke har opdaget der har givet dem lavere immunforsvar så sygdommen kunne slå igennem.
Mit tilfælde kan vist godt kaldes isoleret
jeg har regnet mig frem til at det måtte være kommet ind med 2 dyr købt i en dyrehandel, hvor den ene ikke er syg, den anden kan have været det da hun er død nu, der har jeg tilgengæld tjekket hendes unger hun fik kort tid efter hun kom hjem, ingen syge der heller.
så jeg stod jo så med følelsen hvor hulen er det så er kommet fra,
for mig giver de nye informationer en følelse af bedre forståelse hvordan et enkelt hold drenge, efter dyr jeg har haft over et år så det er heller ikke fra forældrene, der er blevet ramt.
jeg tror faktisk virusen er mange steder, men at man skal have dyr der af en eller anden grund har haft lavt immunforsvar siden dyret er blevet smittet
så da mit hold drenge har haft det så har de fået sygdommen.

vi vil aldrig kunne sikre os helt, for der vil altid være nogen der får dyr ind fra en dyrehandel som kan være smittet.
og hvi Anettes Kvaser er blevet smittet hernede fra, jamen så står vi jo med minimum 1 rask smittebærer i historien.

hvad vi siger til en køber jamen det er jo op til de forskellige,
egentlig synes jeg ikke man kan gøre så meget andet end at informere om virusen på lige fod med andre sygdomme,
indtil videre har sygdommen jo været klassifiseret som meget farlig,
så man må jo igang med at informere om de nye informationer om virussen så godt som muligt, og hvordan man skal forholde sig til den.

jeg er begyndt at tænke over som er den lige som fugleinfluenca og svineinfluenca, dem der bliver hårdest ramt er dem der i forvejen har lavt immunforsvar, og hvor nogen aldrig får sygdommen og bliver immune over for den, efterhånden vil de to sygdomme for mennesket jo også blive mindre truende og blot være en almindelig influenca som dukker op engang imellem hos dem der ikke er immune.

men ja jeg føler med dem der ikke bryder sig om at leve i frygt for at opdage tilfælde hos sig selv,
for den her weekend hvor alt dette har stået på har været direkte forfærdelig for mig.
Billede
http://www.nightangel.dk
https://www.facebook.com/NightangelsHamsteropdraet

When one door closes another opens. Grab the life and make it your own.

Jeanne
Indlæg: 1747
Tilmeldt: 12. jan 2007 22:26

Indlæg af Jeanne » 24. mar 2010 08:57

På vores dommer-kursus for 2 år siden, sagde én af de svenske dommere, at der hele tiden var tilfælde af HaPV i Sverige i større eller mindre grad, siden de fik det til landet.

Når jeg læser artiklen, hæfter jeg mig ved, at han skriver, at der i tilfælde af HaPV vil være store tab af dyr, at vi alle skal være med til at advare om sygdommen, og at hygiejne ikke kan overdrives nok.....

Jeg synes (og det er igen en personlig holdning) at vi løber en meget stor risiko ved at "lade det få frit løb" - en risiko, jeg ikke tør tage......
Mange hilsner fra Jeanne.

burrus
Indlæg: 4520
Tilmeldt: 24. aug 2007 19:55

Indlæg af burrus » 24. mar 2010 09:27

Som jeg læser det, så har stort set alle hamstere været i kontakt med virusen HaPV, og hvis ikke der er udbrud på hamsteren, må man som udgangspunkt gå ud fra den er immun.
Jeanne jeg frygter at du som dommer ikke kan "sige dig fri" for at møde en evt. rask smittebærer af HaPV, hvis den er så udbredt som jeg læser mig til - har du tænkt dig at gå med alle guldhamsterne så, eller hvordan vil du reelt forholde dig ift din dommer-"tjans" og evt. smitte hjem til egen guldhamstere?

HaPV er en grusom sygdom når den er i udbrud - men jeg læser det som om at faktisk alle vores guldhamstere højst sandsynligt allerede har været udsat for HaPV virussen, hvis vi bare har en smule "omgang" med andres guldhamstere, og at evt. karantæne faktisk kun udsætter ens hamstere yderligere for angreb, idet det skaber små isolerede grupper som ikke er immune over for HaPV...

Jeg står stadig lidt og ved ikke helt hvordan og hvorledes med mine guldhamstere fremefter...
alle mine købere af mine nuværende unger enten er eller bliver informeret om dette, og hvad der "siges fra udlandet" via Kenneth...
jeg tror ikke jeg stopper med at udstille guldhamsterne - for som jeg læser det ud fra det Kenneth skriver - så er mine hamstere allerede højst sandsynligt immune over for HaPV...
Pia B
.. et lille opdræt af ørkenrotter - kig også forbi den nye infoside for ørkenrotter: www.orkenrotte.dk

Jeanne
Indlæg: 1747
Tilmeldt: 12. jan 2007 22:26

Indlæg af Jeanne » 24. mar 2010 10:24

Mine hamstere bliver her til de dør af alderdom.

I forhold til at være dommer - det har jeg ikke helt besluttet på nuværende tidspunkt. Jeg har jo selv dét, vi kalder en lukket bestand - idet jeg ikke har fået dyr udefra i meget lang tid, og så er mine dyr er jo ekstra udsat (i forhold til de nye informationer).
Mange hilsner fra Jeanne.

burrus
Indlæg: 4520
Tilmeldt: 24. aug 2007 19:55

Indlæg af burrus » 24. mar 2010 10:31

Jeanne jeg ville jo nok mene at din bestand netop ikke er "mere udsat" i og med du har været dommer flere gange og har håndteret rigtig mange guldhamstere samt haft dine dyr med på udstilling, og derved let har kunne hive virus med hjem....

men det kan også være mig der måske har misforstået det...
Pia B
.. et lille opdræt af ørkenrotter - kig også forbi den nye infoside for ørkenrotter: www.orkenrotte.dk

burrus
Indlæg: 4520
Tilmeldt: 24. aug 2007 19:55

Indlæg af burrus » 24. mar 2010 10:33

Men jeg synes helt klart at du selv skal afgøre, hvad du er tryg ved!  :)  
Lige netop med ting som HaPV er det nok også meget ens mavefornemmelse som kan afgøre, hvad man gør ift. de nye oplysninger der er kommet...
Pia B
.. et lille opdræt af ørkenrotter - kig også forbi den nye infoside for ørkenrotter: www.orkenrotte.dk

Låst