Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Alle spørgsmål omkring helbred og sygdomme ved hamstere er placeret her.
Låst
Rasholm
Indlæg: 2835
Tilmeldt: 26. nov 2013 22:37

Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Rasholm » 25. mar 2014 20:35

For ca 4 år siden fik vi vore elskede hund aflivet hos dyrlægen, fordi den var syg. Dyrlægen som måtte gøre det, gjorde det på den fineste måde jeg overhovedet kunne forestille mig. Han er så nu rejst fra den Dyreklinik jeg plejer at bruge, til en anden der ligger noget længere væk. Så det var desværre ikke ham som aflivede Pjuske i november sidste år.

Jeg var egentlig ikke rigtig tilfreds med den måde Pjuske blev aflivet på, da han bare fik stukket en sprøjte ind i maven med det aflivende væske og han blødte jo så fra maven, og døde lidt efter.
Det gik egentlig så hurtigt at jeg ikke rigtig nåede at tænke det var forkert.

Da jeg så hørte hvor den gode dyrlæge er kommet hen, tænkte jeg , at så vil jeg gerne køre den lange tur til ham den gode dyrlæge, hvis vi står og får brug for den ydelse - når de er rigtig gamle og måske blevet syge.

Og så ville jeg gerne høre fra Jer, hvordan Jeres små har endt deres dage på den bedste måde hos Jeres dyrlæger.
Med hundene får de jo en sprøjte til at sove på, og når de sover dybt, får de den sidste sprøjte.
Kan dyrlægen gøre det samme med de små hamster ?

Et lidt barsk emne.
Ha' en glad dag

Abu, Ayla, CC, Volot, Nocciola, Luc, Luciano & Anne
Rasmolms Hamsteropdræt
www.rasholm.dk

MiivxD
Indlæg: 248
Tilmeldt: 15. apr 2014 16:11

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af MiivxD » 25. mar 2014 20:47

Da jeg fik aflivet D-Wayne i August, fik hun en beroligende/sove sprøjte og bagefter den hun døde af :( Det var så hårdt, men en god måde det blev gjort på :) ..

Jeg nussede hende indtil hun "faldt" i sov, og da min dyrlæge gav hende den sidste sprøjte brød jeg helt sammen :( .. Det var helt vildt :( Fik hende med hjem og hun er nu begravet i min forældres have <3 Skal hjem og hilse på hende i weekenden <3 Årh kære D-Wayne <3 Min elskede pige .. <3

Undskyld, det er rigtig hårdt for mig at tale om stadigvæk :( Da jeg kommer til at tænke hele forløbet igennem og kommer til at tænke på hvor hårdt det var for mig :( .. Bagefter ønskede jeg så inderligt at hun vågnede op og var den gamle D-Wayne, men det skete ikke :( Var så græde færdig i flere dage :( .. Men kan godt se nu, at det var den bedste beslutning jeg tog dengang :) ..

Rasholm
Indlæg: 2835
Tilmeldt: 26. nov 2013 22:37

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Rasholm » 25. mar 2014 20:55

Det er altid trist når man er nød til at tage en af de hårdeste beslutninger i livet, men som jo for det meste er den rigtige beslutning. Og rart at høre, at det også kan foregå på en fin måde for de små hammier.
Ha' en glad dag

Abu, Ayla, CC, Volot, Nocciola, Luc, Luciano & Anne
Rasmolms Hamsteropdræt
www.rasholm.dk

Lotte
Indlæg: 163
Tilmeldt: 24. apr 2011 18:23

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Lotte » 25. mar 2014 21:22

Jeg har haft både en rigtig skidt og en fin oplevelse hos 2 forskellige dyrlæger.
Den faste dyrlæge var syg, og jeg ringede rundt i nærområdet for at få en akut tid. Det var en dyrlæge, jeg ikke kendte, og den dag i dag ved jeg stadig ikke, om hun virkelig havde forstand på hamstere, og om Futte virkelig var så syg, som hun sagde. Hun brugte først en beroligende sprøjte, og han skreg så ulideligt måske pga. smerter, måske pga. angst. Da han faldt i søvn, fik han så den anden sprøjte, som fik ham til at sove ind. Jeg fik lov at holde ham lidt, men derefter blev han lagt på et stykke køkkenrulle på bordet, og jeg betalte inde ved dyrlægen, og det var så det. Jeg stortudede bagefter, for det var så hårdt og koldt.

Med Hannibal var det den faste dyrlæge. Hun holdt ham og nussede ham lidt, og derefter blev han lagt i en lille gennemsigtig plastikkasse, hvor han så først fik beroligende gas (en eller anden luftart). Derefter fik han sprøjten, så han sov ind. Jeg fik lov at holde ham længe, og derefter tog hun en dejlig blød vaskeklud, som hun pakkede om ham, så kun hovedet stak ud, og jeg fik sagt ordentligt farvel. Og betalingen skete ude ved skranken ved en assistent.

Jeg ved ikke, om det var hårdere at få Futte aflivet, fordi han lige pludselig blev syg, og så var det hos en ukendt dyrlæge, hvorimod Hannibal var så gammel, så gammel, og han ville bare ikke mere, og det var så hos den faste. Men jeg synes stadig, at metoden først med gasarten og derefter med sprøjten virkede så rolig og afslappet. Desuden er den faste dyrlæge bare så god mod mine dyr, og man kan virkelig mærke, hun interesserer sig for dem.

Jeg vil helt klart foretrække at tage længere væk for at komme hen til den dyrlæge, som både er god ved mine dyr, og som jeg har tillid til. Men jeg ved også, at jeg måske kan stå i en akut situation en dag, og så er det måske bedre at få en tid hos en dyrlæge tættere på, for at dyret skal lide i kortest mulig tid, frem for at tage længere væk.
Men jeg håber – når den tid kommer – at jeg kan komme hen til den faste dyrlæge.

Undskyld det lange svar. Håber du kan bruge det.

Rasholm
Indlæg: 2835
Tilmeldt: 26. nov 2013 22:37

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Rasholm » 25. mar 2014 21:50

Lange svar er helt okay, nogle gange fylder det bare meget det man skal af med :)

Det med at Futte skreg ved den første sprøjte kan måske være, fordi den godt kan nive/svide lidt, det var i hvert fald hvad min dyrlæge fortalte med vores hund. Han gav sig også, da han fik den første. Men Futte kan også have været så syg ? at sprøjten i sig selv var smertefuld ?
Så var det egentlig en meget fin måde med Hannibal, hvor han først fik noget gas (lattergas måske ?) som jo også er meget beroligende og kan få dem til at døse hen, så de ikke opdager den sidste sprøjte.

Den sidste variation vil jeg da i hvert fald have med i tankerne, hvis vi skulle få brug for det.
Ha' en glad dag

Abu, Ayla, CC, Volot, Nocciola, Luc, Luciano & Anne
Rasmolms Hamsteropdræt
www.rasholm.dk

kwo
Indlæg: 4519
Tilmeldt: 20. apr 2004 13:32

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af kwo » 26. mar 2014 07:01

For at kunne give en hamster en sprøjte vil dyrlægen oftest holde den i nakkeskindet for ikke at blive bidt, og det er ikke alle hamstere der har prøvet det før og derfor godt kan protestere mod dette. Og hvis dyrlægen ikke er så vant til hamstere, holder de måske lidt strammere. Plus at det jo selvfølgelig gør lidt ondt at blive stukket af en nål. ;-)

Så at de skriger behøver ikke være fordi selve bedøvelsen gør ondt.
Kenneth Worm

Rasholm
Indlæg: 2835
Tilmeldt: 26. nov 2013 22:37

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Rasholm » 26. mar 2014 14:56

Det kan du have ret i Kenneth. Men jeg ved fra aflivningen af min hund, at den første beroligende/sove medicin kan nive/svide og min hund gav et hyl/piv da han fik den.

Men om det er håndteringen eller sprøjten, så er det ikke rart at høre sit dyr pive/skrige i den situation. Man er selv i en meget sårbar situation, man har taget en af de sværeste beslutninger man nogen gange er mød til at tage, når man holder kæledyr. Og så skal det helst foregå på en ordentlig måde.
Så er det måske med de små, bedre med en gang gas/lattergas (hvad de så end bruger dyrlægerne) til at gå dyret til at sove inden den endelige sprøjte.
Ha' en glad dag

Abu, Ayla, CC, Volot, Nocciola, Luc, Luciano & Anne
Rasmolms Hamsteropdræt
www.rasholm.dk

taysha
Indlæg: 455
Tilmeldt: 1. okt 2013 19:00

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af taysha » 26. mar 2014 17:02

der er stor forskel på hvilket middel man bruger, nogen svider mere end andre... og som Kenneth skriver er det jo svært at vide om det er stikket, sviden eller bare det at blive fastholdt som hamsteret reagerer på.

Nogle dyr reagerer også på gassen (og nej, det er med 100% garanti ikke lattergas ;) ) med at stresse op, eller de kan få nogle muskelbevægelser i det de besvimer, så det kan også opleves som voldsomt for ejer at se på.

Fælles for aflivninger er den sprøjte der får hjertet til at gå i stå. Det er et barbiturat - altså en kæmpe overdosis af at sovemiddel.
Det skal ind i blodet - ved hunde typisk via en vene i forbenet, ved mindre dyr ofte ved stik i bugen (faktisk rammer man leveren - det lyder voldsomt men dyrene reagerer ikke mere på det end de gør på at få en indsprøjtning ind i musklen)
Derfor vælger nogle dyrlæger at give den sprøjte med det samme, andre giver først et andet stof (det kan være en lang række ting) i musklen så dyret sover. Det er heller ikke sikkert at den samme dyrlæge altid vælger samme metode - det kommer an på dyreart, alder, adfærd, eksisterende sygdom hos dyret, håndterbarhed oma.

Det I kan være 100% sikre på er at dyrlægen ALTID vælger den metode og det middel som hun mener er det allerbedste i lige præcis den situation.

Og så vil jeg da opfordre til at man spørger - gerne før aflivningen om hvordan dyrlægen vil gøre det, og spørger hvis man er i tvivl. Få en snak om hvad du forventer i fht hvad dyrlægen anbefaler - så står du ikke bagefter med en masse trælse tanker.
Og hvis man har været for presset og for ked af det til at stille spørgsmål og tage snakken, så ring bagefter og spørg! Spørg hvad der egentligt skete og spørg hvorfor dit og hvorfor dat. Du vil ikke være den første der har uafklarede tanker efter en aflivning, og ofte vil en snak med enten veterinærsygeplejersken eller dyrlægen selv kunne give ro i sindet.
Only in our dreams are we free. The rest of the time we need wages.~ Terry Pratchett
Billede
http://husfred-hamsteri.dk

louisekold
Indlæg: 1017
Tilmeldt: 13. mar 2013 13:56

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af louisekold » 26. mar 2014 18:03

Mine har fået en beroligne og så derefter sprøjten, med aflivningen
Med Venlig Hilsen
Louise Kold Larsen

Billede

Rasholm
Indlæg: 2835
Tilmeldt: 26. nov 2013 22:37

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Rasholm » 26. mar 2014 20:32

Okay, jeg vidste ikke hvilken slags gas det kunne være, så mit bedste bud var lattergas, da det er det man f.eks. får hos tandlægen for at slappe lidt af, så tænkte det måske var det samme. Vidste ikke at det kunne give muskelbevægelser, men kender godt til panik ved lattergas, da jeg selv har prøvet det.

Jeg har ikke brug for at snakke med dyrlægen omkring Pjuskes aflivning. Jeg synes måske det mest virkede voldsomt fordi min datter var med (hendes hamster) da hun godt må lære lidt om den virkelige verden. Og derfor brød jeg mig ikke om at det blødte lidt mere end jeg mente var nødvendigt.
Får jeg behov for den service igen (det er jo meget tænkeligt når man holder dyr) tror jeg alligevel jeg vil tage en snak med den dyrlæge som er langt væk og så køre efter det. Hele hans væsen og væremåde omkring aflivning af dyr tiltaler mig. Har prøvet det nogle gange igennem livet på forskellige måder.
Ha' en glad dag

Abu, Ayla, CC, Volot, Nocciola, Luc, Luciano & Anne
Rasmolms Hamsteropdræt
www.rasholm.dk

darkangel87
Indlæg: 4103
Tilmeldt: 19. jun 2008 12:22

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af darkangel87 » 27. mar 2014 10:46

Jeg har kun haft gode oplevelser med min nuværende dyrlæge, hun er heldigvis også specialiseret i mere eksotiske dyr end bare hund og kat, og har selv haft hamstere det meste af hendes liv.

Der får hamsteren en sprøjte at sove på, hun er ikke bange for hamsterne så hun tager ikke så hårdt fat. Så får hamsteren lov at falde i søvn i mine hænder, for at den er så tryg som muligt, hun ser helst man er med til at aflive netop af den grund. Når den så sover trygt får den sprøjten der afliver den, og den får lov at sove stille ind i ens hænder.
Er utroligt glad for jeg har fundet den dyrlæge, og kan se på reptilmessens hjemmeside, at til maj i rødovre er hun der, som gratis rådgivning fra dyrlæge til reptiler også så hun er ikke en helt almindelig dyrlæge :-D
Billede
http://www.nightangel.dk
https://www.facebook.com/NightangelsHamsteropdraet

When one door closes another opens. Grab the life and make it your own.

taysha
Indlæg: 455
Tilmeldt: 1. okt 2013 19:00

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af taysha » 27. mar 2014 11:03

@ Rasholm.. hm jeg kan godt se at det lyder som om jeg skrev meget direkte til dig. Sådan var det ikke tænkt, det var tænkt som "du-læseren" ikke som "du-Rasholm" - hvis det giver mening.

Beklager, hvis du følte dig hængt ud, det var slet ikke meningen :(

Nej, det er jo helt naturligt at du ikke ved hvilken gas dyrlæger bruger, det er vist kun dem, der er i faget, der kan vide det. Mest almindeligt er det vist stadigt at bruge isofluran. Det er en glimrende og meget sikker bedøvelsesgas.
Only in our dreams are we free. The rest of the time we need wages.~ Terry Pratchett
Billede
http://husfred-hamsteri.dk

Rasholm
Indlæg: 2835
Tilmeldt: 26. nov 2013 22:37

Re: Aflivning af hamster - dyrlæge, hvordan

Indlæg af Rasholm » 27. mar 2014 18:51

Jeg følte mig ikke hængt ud, der skal mere til :D
Men korrekt at jeg troede det var henvendt til mig, da jeg i startindlægget gav udtryk for, at jeg ikke var helt godt tilpas med måden Pjuske blev aflivet på. Men det var som sagt mest på min datters (på 10 år den dag) vegne, da aflivning af ens kæledyr kan være en sej nød at knække for børn.

Men et godt råd du gav, og som jeg i hvert fald vil bruge næste gang - at snakke proceduren igennem med dyrlægen, så der ikke kommer ubehagelige overraskelser undervejs og hvis situationen ikke er akut, at man kan finde en anden dyrlæge.

Jeg har desværre for mange pr siden oplevet en aflivning af min hund, som jeg absolut ikke synes var okay og hvor jeg bageftertænkte, at det havde den dyrlæge overhovedet ikke styr på.
Jeg kan i dag ikke huske om vores hund dengang fik en sprøjte at sove på først, men dyrlægen måtte 3 gange fylde sprøjten med det lilla stads der afliver og sprøjte ind i min hund, direkte ind i hjertet (eller hvad hun nu ramte mellem ribbenene) før den overgav sig og døde. Vi havde i mange år fået at vide han havde dårligt hjerte og ikke kunne tåle bedøvelse. Og da han så endelig døde, fortalte dyrlægen at han med de 3 sprøjter havde fået dosis til hvad der svarede til en meget velvoksen hund, og han var en pekingeser. Så I mine øje ( lige først i 20'erne, uerfaren og alene afsted for at få hunden aflivet fordi min far ikke kunne) var det en meget barsk oplevelse, med en meget dårlig dyrlæge.
Derfor var det så fed en oplevelse (hvis man kan kalde det det) da jeg fik aflivet min anden hund for nogle få år siden hos en dyrlæge som gjorde det på den helt rigtige måde, med ro, tid og en masse empati og situationsfornemmelse.
Og så ingen betaling på vej ud af døren, det kunne jeg klare en dag jeg havde overskud og fået det hele lidt af vejen.

Det var vist lige et sidespring.
Ha' en glad dag

Abu, Ayla, CC, Volot, Nocciola, Luc, Luciano & Anne
Rasmolms Hamsteropdræt
www.rasholm.dk

Låst