Altså dyrehandlerdyr = hybrider (gælder kun for de to arter vinterhvid og campbells dværghamster)
Det er desværre ingen garanti for noget som helst. Af flere grunde. Lad os tage dyrehandlerne først.Min hamster er købt hos en dyrehandler/privatperson som har garanteret at den ikke er en hybrid.
1) Mange dyrehandlere vil gøre og sige hvad som helst for at sælge deres varer og tjene penge. Så hvis du spørger "Er de hybrider?" (underforstået at hybrider er dårlige, og så vil du ikke have dem), ja så vil nok de færreste dyrehandlere være ærlige og sige at det er hybrider.
2) Eller måske tror dyrehandleren virkelig at de er ægte. Men hvad har han/hun egentlig at have det i? Det er jo næppe en ren linie af dyr, han selv har avlet gennem mange generationer og derfor kender ægtheden af. Allerhøjst har han set forældrene og de ser ud ligesom de her unger til salg, altså konkluderer han at de må være ægte. Mange tror fejlagtigt at hybrider kun er første generation efter at have krydset to forskellige arter. Men selv om man i de næste mange generationer krydser ungerne tilbage på den ene art, så de til sidst ligner den art meget, så er de altså stadig hybrider, da de bærer på gener fra den anden art.
Og tror man at et sådant dyr er ægte og bruger det i avl, kan det ødelægge rigtigt mange fremtidige linier.
3) Især når det gælder farvemutationer af dværgene er det stort set umuligt at se om de er ægte, hvorfor man især her skal være ekstra opmærksom.
4) Fordi markedet i dag er så oversvømmet af hybrider, vil det være stort set umuligt at opdrive ægte dyr hos dyrehandlerne. Fordi dyrehandlere får deres dyr fra grossister, som ingen interesse har i at have besvær med at holde styr på deres stamtavler og holde rene linier. Jo flere nye farver de kan lave, jo bedre.
Kort sagt: Teoretisk set kunne det godt være at man havde fundet den ene ærlige, vidende dyrehandler i Danmark. Men sandsynligheden taler meget kraftigt imod det. Vi har endnu ikke oplevet at finde en eneste renavlet hamster blandt de mange billeder folk viser herinde af deres dyrehandlerdyr. Og skulle det usandsynlige alligevel ske, så vil det være en alt for stor risiko at løbe at tro man lige har fundet et rent dyr.
Hvis det er en avler her fra foreningen, som har DHF's officielle stamtavler på sine dyr (og dermed kan dokumentere hvor dyrene kommer fra), så er det helt i orden.Hvad så hvis hamsteren er købt hos en privatperson/avler, som garanterer at de er ægte?
Hvis ikke, må vi desværre sidestille dyrene med dyrehandlerdyr, for i de tilfælde vil de højst sandsynligt være købt i en dyrehandel. Avleren var måske sikker på at dyrene er rene, "for det garanterede dyrehandleren". Og så er vi tilbage til den første del af dette indlæg.
De dyr, som i dag har stamtavler fra DHF, kan alle føres tilbage til dyr købt fra seriøse hamsteropdrættere (som også var dommere) i England og Sverige, og de har været kørt som lukkede linier herhjemme siden slutningen af 1990'erne. Altså et pænt stykke tid før hybriderne begyndte at strømme ind på markedet.